Dječji vrtić Maslačak u programu Eko škole

  • Published in VIJESTI

     Kako bi pridonio jačanju svijesti kod djece, zaposlenika vrtića, roditelja i lokalne zajednice o važnosti bavljenja ekološkim temama Dječji vrtić Maslačak iz Garešnice od ove se pedagoške godine uključio u provedbu programa Ekoškole. Cilj toga programa, kaže ravnateljica vrtića Maja Jurković, je ugradnja učenja o očuvanju okoliša u sve segmentne odgojno-obrazovnog rada, ali i u svakodnevni život.

     - Bavit ćemo se temama i aktivnostima vezanim uz otpad, a cilj nam je poticanje brige za okoliš i razvijanje svijesti o pravilnom zbrinjavanju otpada. Želimo senzibilizirati i roditelje da u što većoj mjeri doprinesu provođenju našeg programa – kaže ravnateljica Maja Jurković te izdvaja neke od aktivnosti: -  Skupljat ćemo stari papir, čepove, plastične boce, baterije, limenke i odjeću te održavati radionice za djecu o zaštiti okoliša, organizirati predstave s ekološkom tematikom i slično. Osim toga posjetit ćemo komunalno poduzeće i pročistač otpadnih voda, uključiti se u akcije čišćenja okoliša, informirati roditelje o eko temama i stručno usavršavati svoje djelatnike – ističe ravnateljica.

     Provedba programa odvija se kroz sedam programskih koraka Ekoškole koji se odnose na osnivanje odbora Ekoškole, ocjenu stanja okoliša, izradu programa rada i informiranje javnosti o provedenim aktivnostima. U izradi Eko kodeksa vrtića sudjelovala su i djeca, a glavna poruka koju žele poslati je da od malih nogu treba voditi brigu o okolišu. Nakon što uspješno provedu program nadaju se stjecanju statusa Eko vrtića i dobivanju zelene zastave.

     Održali eko radionicu 

U objektu Dječjeg vrtića Maslačak u Brestovcu održana je eko radionica za djecu na temu odvojenog prikupljanja otpada, a na njoj su sudjelovali i direktor gradskog Komunalca Dražen Bengez i gradonačelnik Josip Bilandžija. Tom prigodom gradonačelnik je predškolskoj djeci podijelio eko bojanke o razvrstavanju otpada, a djeca su, nakon odslušane priče "Pismo iz Zelengrada" i sama razvrstavala prethodno prikupljeni otpad u posebno označene kutije.

     Izradili kućice za ptice 

     Djeca iz vrtića su zajedno sa svojim odgojiteljicama izradila kućice za ptice u kojima će tijekom zime pticama ostavljati hranu. Time su pokazala kako osim za zaštitu okoliša brinu i za zaštitu životinja. Eko radionica u kojoj su sudjelovali održana je u okviru gradskog projekta „Edukacijom do podizanja svijesti o zaštiti prirode i okoliša na području Grada Garešnice“, a u okviru toga projekta, koji će se provoditi do svibnja, skupljat će i plastične čepove za oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti.

     Na slici: Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija sudjelovao je u eko radionici u vrtiću, a djeci je podijelio eko bojanke

 

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas