Gradske potpore za obrtnike i poduzetnike

  • Published in VIJESTI

     Kako bi potaknuo osnivanje novih poduzeća i obrta na svom području, ali i ojačao konkurentnost postojećih te omogućio nezaposlenim osobama da se lakše doškoluju, usavrše ili prekvalificiraju, Grad Garešnica i ove će godine dodijeliti bespovratne potpore poduzetnicima. Riječ je o novčanim sredstvima koja su za tu svrhu osigurana u gradskom proračunu, a čiji korisnici mogu biti obrtnici te mali i srednji poduzetnici sa sjedištem na području Grada Garešnice ili oni koji na garešničkom području namjeravaju razvijati svoje poslovanje.

     - Jedan od prioriteta ove gradske vlasti je razvijanje poduzetništva i obrtništva i ovo je jedna od mjera kojima to činimo. Već treću godinu za redom osigurali smo sredstva za ovu namjenu jer želimo pomoći postojećim poduzetnicima, ali i ohrabriti nove da započnu s poslovanjem – rekao nam je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija te dodao da su za uspjeh u poslovanju osim odvažnih poduzetnika potrebni i stručni i sposobni radnici pa je ova mjera usmjerena i prema doškolovanju i stručnom usavršavanju nezaposlenih osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje duže od šest mjeseci.

     Kako bi se ojačala konkurentnost poduzetnika Grad će subvencionirati nabavu i ugradnju strojeva i opreme za proizvodnju, obradu i doradu te specijalne alate i opremu u visini do 50 posto, a najviše do 10 tisuća kuna. Troškove obrazovanja sufinancirat će također u visini 50 posto, a najviše do dvije tisuće kuna. Što se tiče poticanja otvaranja novih poduzeća i obrta, gradske se potpore odnose na troškove poduzetnika kod pokretanja poslovanja od nabave opreme i alata te uređenja poslovnog prostora do izrade poslovnog plana i mrežne stranice tvrtke, a iznose najviše pet tisuća kuna.

     Isplate prema redoslijedu prijava 

     Poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti potporu za najviše dvije mjere, a prihvatljivi su troškovi samo oni nastali nakon 1. siječnja ove godine. Krajnji rok za podnošenje prijava je 30. studeni, podnose se na obrascima koji se mogu dobiti u gradskoj upravi ili na web stranici Grada Garešnice, a s podnošenjem prijave valja požuriti jer će se pristigli zahtjevi obrađivati redoslijedom zaprimanja do utroška predviđenih sredstava koji i ove godine iznose sveukupno oko 170 tisuća kuna. 

     Paket mjera za poljoprivredu

     Paralelno s dodjelom potpora poduzetnicima i obrtnicima Grad Garešnica provodi niz drugih mjera usmjerenih ka jačanju gospodarstva i poduzetništva. Trenutačno je u tijeku prodaja parcela u novoj poduzetničkoj zoni u kojoj Grad investitorima, uz oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, subvencionira kupnju zemljišta. Osim toga subvencionira zakup poslovnog prostora poduzetnicima u Poduzetničkom inkubatoru i zgradi Tehno parka, a uskoro će predstaviti i paket mjera za poljoprivrednike.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas