Gym

vijesti

     U dvorištu restorana „Kod bake“ u Kapelici kod Garešnice prošle subote održan je 3. Međunarodni „Tripe fest“, odnosno natjecanje kuhara amatera u pripremi fileka. Na njemu se ove godine okupio najveći broj kuharskih ekipa do sada, a osim iz Hrvatske na toj su manifestaciji sudjelovale i kuharske ekipe iz inozemstva.  

     – Riječ je o međunarodnom natjecanju u pripremi tripica, fileka, vampi ili škembića, ovisno o tome kako ih tko zove. Radi se o istoj namirnici, o junećoj iznutrici koja je jedno od tradicionalnih jela i kod nas i u drugim krajevima. Prijavio se najveći broj ekipa do sada, a dolaze iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hrvatske. Očekujemo daljnji razvoj manifestacije. Prvi smo u Hrvatskoj organizirali natjecanje takvog karaktera. Cilj nam je očuvanje tog tradicijskog jela i promocija našeg lokala „Kod bake“ u kojem godinama pripremamo špek fileke. Mi smo jedinstveni i po tome što svaki dan imamo pripremljeno nekoliko vrsta jela s filekima – rekao nam je idejni začetnik ovog kulinarskog natjecanja Zdravko Andri koji sa svojom suprugom Danijelom vodi restoran „Kod bake“.

     - Ovim festivalom vraća se tradicija okusa ponovo na stolove. Lijepo je vidjeti ta jela kojih smo se mi sramili i maknuli ih sa strane. Danas ih vraćamo na jelovnike. Nevjerojatno je koliko je taj fenomen fileka rasprostranjen u Hrvatskoj i koliko se to jelo puno jede. Drago mi je da se jela na žlicu polako vraćaju. Uz dužno poštovanje michelinovim restoranima, mislim da imamo puno više mjesta u našoj tradicionalnoj gastronomiji, izvornim jelima i okusima, od iznutrica, preko žitarica do našeg povrća koje je malo korišteno. Mi moramo stvarati kod ljudi ovisnost o okusima -  rekao nam je glavni sudac manifestacije, inače poznati hrvatski kuhar Branko Ognjenović.

     U sudačkom žiriju bili su još Rene Karaman, autor facebook grupe Volim fileke, Ribafish poznati engastro bloger i Vladimir Jurić. Najbolje fileke po ocjeni žirija, između dvadesetak kulinarskih ekipa, pripremila je ekipa Veseli bregi iz Šandrovca (na slici).

GRAD GAREŠNICA

Vladimira Nazora 20A

43280 Garešnica

MB: 02555000

OIB: 58382750026

IBAN: HR5824020061811900008

 

 INFO KONTAKTI

Tel: 043 675 930

Faks: 043 531 568

E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odluka o radnom vremenu  (.docx)

SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Johan Hima

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA- opširnije

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI MREŽNIH STRANICA GRADA GAREŠNICE


JEDINSTVENI DIGITALNI PRISTUPNIK