Gym

vijesti

     U organizaciji Udruge hrvatskih ratnih veterana i domobranstva Hrvatski domobran Garešnica pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske prošlog je petka svečano obilježen Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost. Nakon svete mise koju je u garešničkoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije vodio garešnički župnik Dejan Tot kod domobranskog križa na gradskom groblju u Garešnici počast žrtvama odana je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

     Potom je upriličen domjenak u ribičkoj kući na Skresovima prije kojeg se nazočnima prigodnim govorom obratio predsjednik Hrvatskog domobrana Mirko Mihalinac. Tom prigodom on je rekao da se spomendanom obilježava sjećanje na hrvatske žrtve represije i zločina partizansko-komunističkog pokreta predvođenog Komunističkom partijom pod vodstvom Josipa Broza Tita nakon završetka Drugog svjetskog rata. Podsjetio je na najveće zločine i stratišta koja je ta vlast ostavila iza sebe kao i na stradanja u Domovinskom ratu u kojem je izvojevana pobjeda nad JNA i srušen komunistički politički sustav.

     Mihalinac je također iznio podatke o broju stradalih vojnika i civila na području bivše Općine Garešnica te se prisjetio 20 poginulih hrvatskih branitelja s područja te općine poginulih u Domovinskom ratu. Govorio je i o eksumacijama žrtava i masovnim grobištima koja su otkrivena na inicijativu te udruge i zahvalio se svim institucijama koje su u tom sudjelovale. Naglasio je da će udruga i u budućnosti inicirati otkrivanje stratišta i postavljanje spomen obilježja žrtvama.

     Svečanost su svojom nazočnošću uz članove udruge uveličali saborski zastupnik Miro Totgergeli koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ravnateljica uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči u ime ministra obrane, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, dogradonačelnik Goran Cupek, predsjednik Gradskog vijeća Željko Starčević i brojni drugi.

GRAD GAREŠNICA

Vladimira Nazora 20A

43280 Garešnica

MB: 02555000

OIB: 58382750026

IBAN: HR5824020061811900008

 

 INFO KONTAKTI

Tel: 043 675 930

Faks: 043 531 568

E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odluka o radnom vremenu  (.docx)

SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Johan Hima

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA- opširnije

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI MREŽNIH STRANICA GRADA GAREŠNICE


JEDINSTVENI DIGITALNI PRISTUPNIK