Gym

vijesti

     Dipl. ing. šumarstva Josip Bilandžija na posljednjim je lokalnim izborima održanim prije godinu dana po drugi put izabran za gradonačelnika Garešnice. Građani su njegov prvi mandat ocijenili uspješnim i već su ga u prvom krugu izbora podarili nadmoćnom, apsolutnom većinom glasova. Nakon godinu dana novog mandata s gradonačelnikom smo razgovarali o ostvarenom u 2021. godini te o planovima za preostale tri godine mandata. 

     Koje su aktivnosti obilježile prvih godinu dana Vašeg drugog gradonačelničkog mandata?

     Prošla 2021. godina je bila vrlo uspješna, a u njoj je izvršenje proračuna doseglo više od 60 milijuna kuna. Treba jasno naglasiti da je to najveći realizirani proračun u povijesti Grada Garešnice. Aktivnosti gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i gradske uprave bile su usmjerene u prvom redu na realizaciju zacrtanih programa i projekata te pripremu novih projekata u cilju stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za razvoj vlastite sredine u svakom smislu te što bolji društveni i životni standard svih stanovnika. Prioriteti su nam bili jačanje poduzetništva i obrtništva, ali i drugi segmenti društva poput brige o djeci i mladim obiteljima, skrbi o našim starijim i nemoćnim sugrađanima, ravnomjerni razvoj svih naselja, poticanje razvoja turizma i drugo. Mnoštvo apliciranih projekata u proračun našeg grada donijeli su sredstva iz vanjskih izvora putem javnih poziva raznih ministarstava. Upravo su svi ti projekti i gospodarski i turistički i socijalni bili usmjereni na podizanje kvalitete života naših sugrađana.

     Koje ste najznačajnije programe i projekte realizirali u prošlog godini?

     Izdvojit ću projekt Zeleni vrtovi Poilovlja u okviru kojeg je zgrada starog kina u središtu Garešnice preuređena u Centar za posjetitelje, energetsku obnovu bivše zgrade gradske uprave, početak izgradnje nove knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta, izgradnju vodovoda u Dišniku i Velikom Pašijanu, provođenje katastarske izmjere dijela katastarske općine Garešnica i asfaltiranje ceste kroz Dišnik. To su oni veći projekti, ali želim istaknuti i da se radilo mnogo više od spomenutog u svim naseljima našeg grada. Sve navedeno nastavak je aktivnosti iz prethodnih godina. Svakako treba istaknuti popunjeni Tehno park u Poduzetničkoj zoni Kapelica, a isto tako i Poduzetnički inkubator u Garešnici te razrađeni sustav gradskih potpora obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. To su najvažniji projekti jer su bitni za razvoj gospodarstva, za otvaranje novih radnih mjesta, a time i povratak odnosno ostanak mladih u Garešnici. 

     I u 2021. nastavljeno je s gradskim izdvajanjima usmjerenim prema djeci i mladim obiteljima?

     Nastavili smo s provođenjem naših socijalnih programa i projekata. Isplaćivali smo jednokratne novčane pomoći od tisuću kuna za svako novorođeno dijete, stipendirali učenike i studente, financirali nabavu drugog obrazovnog materijala za sve učenike osnovnih škola, sufinancirali smještaj djece u dječji vrtić, izdvajali za školski prijevoz te u svakom slučaju znatno više pomagali obiteljima koje su u teškoćama. Spomenut ću i potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja. Znatna su naša ulaganja u predškolski odgoj, a budući da su nedavno na Grad prenesena osnivačka prava na osnovnim školama s našeg područja, to ću uključivati i još veću potporu osnovnom školstvu od strane Grada Garešnice. Što se tiče srednje škole u prošloj smo godini podržali opstanak gimnazije na način da smo sufinancirali nabavku knjiga za sve one učenike koji su upisali taj program jer nam je cilj da Garešnica zadrži program opće gimnazije.  

     Koliko je Grad Garešnica u prošloj godini ulagao u skrb za starije i nemoćne osobe na svom području? 

     Socijalni projekti usmjereni prema starijima i nemoćnima nastavljeni su i u 2021. godini. Radi se o dva gradska projekta Pomoć u kući i Zaželi, koja su osim skrbi o starijim osobama donijeli i nova radna mjesta i dobro su prihvaćeni kod korisnika, a povratne informacije koje dobivamo s terena su odlične. Također podupiremo i rad umirovljeničkih udruga, isplaćujemo božićnice umirovljenicima s najmanjim primanjima i s tim ćemo nastaviti i u budućnosti. Što se tiče ostalih udruga želim reći da nismo smanjivali izdvajanja za kulturu, tehničku kulturu, sport, vatrogastvo i druge udruge. Sa svima njima imamo vrlo dobru suradnju, pratimo ih u skladu s financijskim mogućnostima Grada, a udruge novac za rad mogu ostvariti isključivo na temelju prihvaćenih projekata. Novac koji dobiju moraju trošiti transparentno i moraju opravdati kako su ga potrošili. Zadovoljan sam s njihovim radom i s načinom na koji predstavljaju Garešnicu u zemlji, ali i u inozemstvu.   

     Najznačajniji projekti čiju realizaciju planirate u narednom razdoblju? 

     Mnoštvo projekata na kojima zajednički radimo i koje trenutno pripremamo, isto tako i onih čije rezultate čekamo, čvrsta su garancija dugoročno održivog razvoja cijelog garešničkog kraja. Dovršit ćemo gradnju i opremanje nove zgrade Knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta, uređenje Centra za posjetitelje, u planu je realizacija projekta aglomeracije, uređenje središnje Nazorove ulice i Trga hrvatskih branitelja, podizanje novog gradskog parka na gajinskim livadama te uređenje jezera Skresovi. Aktualna gradska uprava kojoj sam na čelu zna što hoće i ima jasan cilj, a to je razvoj Garešnice i njenih prigradskih naselja te podizanje kvalitete života svih naših građana. U tom smislu nastavit ćemo raditi odgovorno te osluškivati potrebe građana. Građani su nam dali povjerenje i to nas obvezuje da radimo marljivo i pošteno.

GRAD GAREŠNICA

Vladimira Nazora 20A

43280 Garešnica

MB: 02555000

OIB: 58382750026

IBAN: HR5824020061811900008

 

 INFO KONTAKTI

Tel: 043 675 930

Faks: 043 531 568

E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odluka o radnom vremenu  (.docx)

SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Ivana Burić

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA- opširnije

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI MREŽNIH STRANICA GRADA GAREŠNICE