Gym

vijesti

U sklopu studijskog putovanja u Mađarsku, od 24. do 26. listopada 2013. godine 22 člana LAG-a Moslavina boravili su na sjeverozapadu Mađarske, pokraj grada Šoprona upoznajući se s LEADER projektima provedenim na području LAG-a Alpokalja ikva mente.

Na putovanje su išli predstavnici JLS, osnivači LAG-a Moslavina na čelu s predsjednikom LAG-a Andrijom Rudićem te 8 predstavnika članova iz civilnog sektora. Civilni sektor Grada Garešnice predstavljala je Aida Sučić, a gospodarski sektor je predstavljao Mario Juretić, dok je javni sektor predstavljala Nataša Kranjec.

 

LAG Moslavina je na putovanje išao zajedno sa susjednim LAG-om Zeleni trokut pa je to bila dobra prilika da se i ta dva hrvatska LAG-a jače povežu, što će u budućnosti sigurno dovesti do uspješne realizacije zajedničkih projekata.

 

Gradonačelnici, načelnici i drugi predstavnici JLS iz prve su ruke, od mađarskih kolega, mogli čuti različita iskustva kroz koja su prolazili u proteklih sedam godina.

 

U Mađarskoj ima čak 96 LAG-ova ali mnogi od njih se kroz ovaj period provođenja LEADER-a u Mađarskoj nisu najbolje snašli te se može reći da se samo 15-ak LAG-ova uspjelo prilagoditi te uspješno funkcionira i provodi projekte.

 

Jedan od tih uspješnih LAG-ova je i LAG Alpokalja-ikva mente koji je bio domaćin hrvatskim LAG-ovima na ovom studijskom putovanju.

 

Tajna uspješnosti LAG-a Alpokalja-ikva mente, prema riječima voditeljice LAG-a Csilla Paline Keller je "zajedništvo i suradnja", te svakako nezaobilazan kompromis.

 

Hrvatski LAG-ovi su bili smješteni u naselju Koljnof u jedinom hrvatskom pansionu u Mađarskoj, u kojem živi najviše gradiščanskih Hrvata u Mađarskoj.

 

Dobrodošlicu je hrvatskim LAG-ovima uputiopredsjednik LAG-a Tibor Horvath i u kratkom predavanju objasnio zašto je LEADER važan i uspješan pristup u razvijanju ruralnoga područja. Hrvatske su LAG-ove predstavili predsjednici istih, gospodin Rudić i gospodin Baić, koji su se zahvalili domaćinima što su našim LAG-ovima pružili priliku da iz prve ruke čuju iskustva mađarskih kolega i upoznaju se s primjerima uspješno provedenih LEADER natječaja, ali i ostalih EU projekata.

 

Prvoga dana posjetilo se i Nacionalni park Ferto-Hansag gdje se govorilo o razvoju Nacionalnog parka, i o zajedničkoj suradnji između svih dionika tog projekta; stanovnika naselja, civilnih skupina i Nacionalnog parka te o učincima i rezultatima projekta regionalnog razvoja na Nacionalni park. Članovi hrvatskih LAG-ova su se upoznali i s različitim proizvodima lokalnog kraja i samom proizvodnjom istih te s ostalim projektima provedenim putem LEADER natječaja, a ima ih iz svih područja i svih veličina. Od manjih infrastrukturnih projekata njihovih naselja (uređenje trgova, moderno uređene škole), preko projekata predstavnika civilnog i gospodarskog sektora (izgradnja i opremanja seoskih imanja, pansiona i sl.) do velikih projekata kojima je u nekoliko faza obnovljen i u funkciju stavljen poznati dvorac obitelji Esterhaza smješten u obližnjem gradiću Fertod.

 

Na studijskom je putovanju potpisana suradnja tri LAG-a (LAG-a Moslavina, LAG-a Zeleni trokut i LAG-a Alpokalja ikva mente) o zajedničkom sudjelovanju u jednom EU projektu pod nazivom „Real cooperation“. Navedeni projekt će na EU natječaj aplicirati mađarski LAG, dok hrvatski LAG-ovi u istom sudjeluju kao partneri. To je samo početak, jedne dobre suradnje, te mogućnost povezivanja navedenih LAG-ova i u drugim projektima.

 

GRAD GAREŠNICA

Vladimira Nazora 20A

43280 Garešnica

MB: 02555000

OIB: 58382750026

IBAN: HR5824020061811900008

 

 INFO KONTAKTI

Tel: 043 675 930

Faks: 043 531 568

E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odluka o radnom vremenu  (.docx)

SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Ivana Burić

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA- opširnije

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI MREŽNIH STRANICA GRADA GAREŠNICE