Gym

vijesti

Općina Orašje obilježila je svoj Dan općine, prvi od kada je ta općina Županije Posavske, sjedište izvršne županijske vlasti, postala prvi susjed i granica sa Europskom Unijom. Rođendan općine, 23. listopada, je inače datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti općine Orašje.

Toga dana 1992. godine, tijekom Domovinskog rata, postrojbe 106. brigade HVO Orašje, oslobodile su okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice. Srpska vojska pretrpjela je katastrofalne gubitke, doslovce bježeći s okupiranog teritorija i ostavljajući za sobom svoje ranjene i poginule vojnike. Nažalost iza sebe ostavljali su i tragove svog barbarskog pohoda. Legendarna pobjeda oraških branitelja, Odlukom Općinskog vijeća Orašje, uzeta je za Dan Općine Orašje, jer je oslobađanjem te dvije mjesne zajednice, zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje. U spomen na poginule branitelje, vitezove Posavine, koji su živote utkali u današnju slobodu općine Orašje, tradicionalno su u Vidovicama položeni vijenci i zapaljene svijeće. Služena je i Sveta misa zadušnica koju je predvodio vlč. Marinko Filipović uz koncelebriranje posavskih svećenika. Vijence su brojna izaslanstva položila i uz Spomen obilježja u Orašju.

 

Na rođendan općine u oraškoj kino dvorani održana je i svečana sjednica Općinskoga vijeća Orašje. Svečana akademija uz općinske vijećnike okupila je brojne goste iz Republike Hrvatske, dužnosnike Federacije Bosne i Hercegovine,  Županije Posavske i njenih općina, predstavnike institucija i stranaka, Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, predstavnike vojske, crkve. Prigoda je to bilo čuti što je urađeno u protekloj i kakvi su planovi za naredno jednogodišnje razdoblje te posavske općine.

 

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Orašje Jelena Martinović-Čolić, rekavši među ostalim da općinsko vijeće neće biti kamen spoticanja za ulaganja i ukazala na problem odlaska mladih iz sredine.

 

Načelnik općine Đuro Topić čestitao je Dan općine i kazao da je godina bila teška i turbulentna, ali je probudio nadu da će naredni period biti puno bolji, osobito kroz sva ulaganja u kojim će općina biti dostojan partner. Ponosno je istaknuo uređenu infrastrukturu u zdravstvu i ukazao na značaj Centra poduzetništva i Poslovne zone, jedne od pet u BiH.

 

Čestitajući svim građanima Dan općine, prisutnima se obratio predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Oršolić i zaželio vodstvu općine da u suradnji sa Vladom iznađe način rješavanja prvenstveno gospodarskih problema i upošljavanja.

 

Pozdravne riječi uputio je izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, Nikola Lovrinović i u svojoj čestitki posebno istaknuo ulogu branitelja kazavši da je Dan općine utemeljen upravo na djelu branitelja koji su na današnji dan oslobodili teritorij općine Orašje.

 

U ime grada prijatelja Orašja gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac čestitao je svim stanovnicima i poželio još bolju suradnju dva grada.

 

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Orašje okončani su višednevni sadržaji na obilježavanju Dana Općine Orašje.

 

GRAD GAREŠNICA

Vladimira Nazora 20A

43280 Garešnica

MB: 02555000

OIB: 58382750026

IBAN: HR5824020061811900008

 

 INFO KONTAKTI

Tel: 043 675 930

Faks: 043 531 568

E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odluka o radnom vremenu  (.docx)

SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

Ivana Burić

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA- opširnije

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI MREŽNIH STRANICA GRADA GAREŠNICE