Intervju: Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija

  • Published in VIJESTI

     Prošla 2020. godina ostat će zapamćena po pandemiji Covida-19 i brojnim ograničenjima koje je donio taj smrtonosni virus što se odrazilo i na gospodarsku aktivnost kako u Hrvatskoj tako i cijelom svijetu. Sjećat ćemo je se i po razornim potresima koji su pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju. No, 2020. godinu Garešničani će pamtiti i kao jednu od najuspješnijih godina od osamostaljena Hrvatske što se tiče razvoja svoga grada i realizacije brojnih gradskih projekata. Počela je otvorenjem vrijednih infrastrukturnih projekata važnih za gospodarski razvoj Garešnice - gradske Poduzetničke zone Kapelica i poduzetničkog Tehno parka Garešnica, nastavljena otvorenjem novog dječjeg vrtića u Garešnici, obnovom škola i javnih zgrada, gradnjom cesta i nogostupa i realizacijom brojnih drugih projekata. O ostvarenom u prošloj i planovima u novoj godini razgovarali smo s prvim čovjekom grada Garešnice gradonačelnikom Josipom Bilandžijom.

     Iza nas je godina koja je donijela brojna ograničenja, pad gospodarske aktivnosti, no u Garešnici se na očigled nas građana puno radilo i gradilo. Kako Vi ocjenjujete 2020. godinu?

     Prošla godina bila je veliki izazov za sve naše građane i za nas koji obnašamo najodgovornije funkcije u gradu. Ograničenja u osobnim slobodama koje su nam nametnule protupandemijske mjere koje još uvijek traju svima su nama teško pala, no moram pohvaliti građane koji su se u najvećoj mjeri ponašali odgovorno. Svima nam je nedostajalo više druženja, javnih okupljanja i manifestacija, no nadam se da je pandemija pri kraju i da ćemo to sve nadoknaditi u ovoj godini. Gradskoj upravi je bilo bitno sačuvati gospodarsku aktivnost i pomoći naših obrtnicima i poduzetnicima. U tu smo svrhu poduzeli niz mjera za koje smo dobili pohvale s terena. Cilj nam je bio i nastaviti s realizacijom započetih projekata i otvarati nove te smo i u tome uspjeli. Tu ću izdvojiti otvorenje nove poduzetničke zone, zgrade Tehno parka, novog reciklažnog dovorišta, obnovu škola, mjesnih i vatrogasnih domova, gradnju cesta, vodovoda, sportskih objekata i niz drugih aktivnosti. Zato sam zadovoljan s ostvarenim u prošloj godini, tim više što smo realizirali najveći gradski proračun u povijesti Garešnice u iznosu većem od 60 milijuna kuna.

     Koliko se koronakriza odrazila realizaciju gradskih gospodarskih projekata i kojim ste mjerama pomogli malom i srednjem gospodarstvu u vrijeme pandemije?

     Nakon što smo početkom godine otvorili novu Poduzetničku zonu Kapelica i poslovnu zgradu Tehno parka koronakriza je omela daljnji gospodarski razvoj u smislu popunjavanja poduzetničke zone, dok se na popunjavanje Tehno parka nije toliko odrazila. Nedavno sam potpisao ugovor s novim investitorom u poduzetničku zonu tako da se i tu stvari pokreću i mislim da u narednom periodu slijedi veći interes i intenzivnija gospodarska djelatnost u toj zoni. Za sve one obrte i tvrke koje su bile zatvorene odlukom nacionalnog stožera Civilne zaštite donijeli smo određene odluke kako bi im pomogli da opstanu i ponovno rade nakon ukidanja protupandemijskim mjera. Oslobodili smo ih plaćanja zakupa javnih površina i zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada, zatim od plaćanja komunalne naknade i odvoza komunalnog otpada, a osigurali smo i jednokratne pomoći. Isplatili smo i redovne potpore za obrtnike i poduzetnike vezane na osnivanje novih poduzeća i nabavu novih strojeva i opreme kao i potpore za poljoprivrednike. Naš je cilj da stvaramo uvjete za razvoj gospodarstva i da budemo podrška postojećim poduzetnicima. Veseli me sve veći broj mladih ljudi, poduzetnika koji su uz gradske i državne mjere pokrenuli posao u Garešnici.

     Grad Garešnica puno ulaže u mlade obitelji, djecu i učenike, a uz to proteklih je godina na višu razinu podignuta i skrb o sugrađanima treće životne dobi?

     Tako je, to je jedan od prioriteta u radu aktualne gradske uprave. Smatram da bez ulaganja u djecu i mlade nema budućnosti i zato smo nastavili s nizom demografskih mjera. Od pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja do financijskog praćenja djece od rođenja do završetka školovanja. Želja nam je zadržati mlade u Garešnici, pa čak i privući druge mlade obitelji da se dosele u naš grad. Naša briga su i naši stariji sugrađani i svima njima želimo život učiniti lakšim, kvalitetnijim i sadržajnijim. Tako smo već realizirali nekoliko gradskih projekata s tim ciljem, a uskoro otvoramo i novu fazu projekta Zaželi u okviru kojeg ćemo zaposliti 30 žena koje će brinuti čak o 180 starijih osoba s područja Grada Garešnice. Podupiremo i rad umirovljeničkih udruga, a umirovljenicima s najmanjim primanjima i ove smo godine isplatili božićnice.

     Očekivanja od 2021. godine?

     Proračun Grada Garešnice za 2021. godinu iznosi nešto više od 80 milijuna kuna i vrlo je ambiciozan. U njemu su osigurana sredstva za stvaranje uvjeta za daljnji razvoj gospodarstva kroz niz gradskih projekata, značajan iznos osiguran je za jačanje socijalnog statusa građana, za sport i kulturu. Proračun je razvojan, poticajan i socijalan i očekujem da će kroz njega biti ostvaren daljnji, još uspješniji razvoj Garešnice i svih prigradskih naselja. U ovoj ćemo godini dovršiti Centar za posjetitelje u središtu Garešnice, obnoviti knjižnicu i čitaonicu Đuro Sudeta, dovršiti katastarsku izmjeru dijela k.o. Garešnica, a od vrjednijih projekata u planu su još gradnja Agro-parka, obnova Vukovarske ulice, početak kompletne obnove Nazorove ulice, asfaltiranje ceste Dišnik – V. Bršljanica, izgradnja vodovoda, kanalizacije i brojne druge investicije koje će značajno podići kvalitetu života naših sugrađana. Na kraju ovog razgovora želio bih pohvaliti sve naše građane, udruge, vatrogasce, branitelje, Crveni križ, znane i neznane donatore na velikom srcu i nesebičnoj pomoći koju su pružili i još uvijek pružaju stradalima od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Hvala im od srca! (Tekst i fotografija: Alen Štandar)

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas