Novi proračun Garešnice 80 milijuna kuna

  • Published in VIJESTI

     Gradsko vijeće Garešnice donijelo je gradski proračun za 2021. godinu. Planiran je u iznosu nešto većem od 80 milijuna kuna točnije 80.032.000 kuna, a prema riječima gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžije usmjeren je ka daljnjem razvoju Garešnice kroz brojne projekte koji se tiču svih područja života od gospodarstva do kulture i sporta. Značajna sredstva predviđena su za jačanje socijalnog statusa građana tako da se proračun za sljedeću godinu može ocijeniti kao razvojan, poticajan i socijalan.

     On, između ostalog, predviđa velika izdvajanja za razvoj turizma, a čak 11,6 milijuna kuna planirano za dovršetak projekta „Zeleni vrtovi Poilovlja“ u okviru kojeg će se završiti preuređenje zgrade starog kina u središtu Garešnice u Centar za posjetitelje. S ciljem poticanja gospodarstva i poduzetništva u izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kapelica uložit će se novih 500 tisuća kuna, a u njoj će se izgraditi i Agro park vrijedan dva milijuna kuna. U novom proračunu planirana su sredstva i za projekte usmjerene zapošljavanju marginaliziranih skupina i dugotrajno nezaposlenih osoba. Tako je za projekt „Zaželi“ osigurano 2,4 milijuna kuna, za projekt „Želim znati i raditi“ 471 tisuća kuna te za program javnih radova 120 tisuća kuna.

     Proračun za 2021. godinu u odnosu na ovogodišnji znatno veća sredstva predviđa za predškolsko obrazovanje. To se povećanje odnosi na izdvajanja za Dječji vrtić „Maslačak“ koja će u idućoj godini iznositi čak 9,3 milijuna kuna što je oko dva milijuna kuna više u odnosu na ovu godinu. Usmjerenost novog proračuna na mlade obitelji i djecu vidljiva je i iz izdvajanja za demografske mjere poput naknada za novorođeno dijete, potpora za rješavanje stambenog pitanja, stipendija i školarina te izdvajanja za osnovnoškolsko obrazovanje.

     Nadalje, planiranim ulaganjima u izgradnju, modernizaciju i rekonstrukciju objekata komunalne infrastrukture, obnovu nogostupa i cesta te u brojne druge investicije novi je proračun usmjeren ka podizanju kvalitete života svih stanovnika Garešnice i prigradskih naselja.

     Za socijalu 1,4 milijun kuna 

     U gradskom proračunu za sljedeću godinu za javne potrebe u kulturi planirano je 790 tisuća kuna s tim da se najveći dio tog iznosa točnije 600 tisuća odnosi na rad Hrvatske knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta dok je 120 tisuća kuna namijenjeno za kulturno umjetnički amaterizam, a 70 tisuća kuna za manifestacije u kulturi. Za javne potrebe u tehničkoj kulturi planirano je 100 tisuća kuna, za sport 750 tisuća kuna, udruge civilnog društva financirat će se sa 80 tisuća kuna, a socijalne potrebe sveukupno sa 1,4 milijun kuna.

     Obnova javnih zgrada                 

     Grad Garešnice svake godine ulaže u obnovu javnih objekata, a jedna od vrjednijih investicija u sljedećoj godini bit će rekonstrukcija dotrajale zgrade Hrvatske knjižnice i čitaonice Đuro Sudeta za čiju je obnovu u novom proračunu planirano 3,5 milijuna kuna. Osim nje dovršit će se i obnova bivše općinske zgrade za što je osigurano 1,3 milijuna kuna. Iduće godine nastavit će se i s isplatom subvencija u poljoprivredi i gospodarstvu za što je osigurano 1,3 milijuna kuna, a 500 tisuća kuna uložit će se u uređenje poljskih putova.

     Na naslovnoj fotografiji: Ove godine izgrađen je novi dječji vrtić u Garešnici, a za rad Dječjeg vrtića Maslačak u 2021. godini osigurano je 9,3 milijuna kuna što je gotovo dva milijuna kuna više nego u prošloj godini 

 

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas