Intervju s gradonačelnikom povodom Dana grada

  • Published in VIJESTI

     Predstojeći Dan grada Garešnice 31. svibnja zbog pandemije koronavirusa ove godine neće biti obilježen planiranim kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima. Održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća, no zbog protupandemijskih mjera na njoj neće biti velik broj uzvanika. Dan grada bio nam je povod za razgovor s gradonačelnikom Garešnice dipl. ing. Josipom Bilandžijom iza kojeg su tri godine uspješnog mandata kojeg su obilježili brojni realizirani projekti prije svega usmjereni na stvaranje uvjeta za razvoj poduzetništva, ali i na sva druga područja s ciljem podizanje kvalitete života stanovnika Garešnice i prigradskih naselja.

     Koje su aktivnosti obilježile treću godinu Vašeg gradonačelničkog mandata?

     U prošloj smo godini realizirali ključne projekte važne za daljnji razvoj poduzetništva na području Garešnice. Otvorili smo novu Poduzetničku zonu u Kapelici na površini od 21 hektar i ponudili poduzetnicima 19 u potpunosti komunalno opremljenih parcela na kojima se mogu graditi gospodarski objekti i obavljati poduzetnička djelatnost. Osigurali smo im i niz pogodnosti u vidu subvencioniranja kupoprodajne cijene zemljišta i oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa. Također smo otvorili zgradu Tehno parka u toj poduzetničkoj zoni u kojoj je uređeno 14 poslovnih prostora koje poduzetnicima nudimo uz subvenicionirani zakup te pružanje poslovnih i savjetodavnih usluga u poslovanju. Svakako treba istaknuti i ranije otvoreni Poduzetnički inkubator te razrađeni sustav gradskih potpora obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. Ove projekte izdvajam kao najvažnije jer su bitni za razvoj gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, a time i ostanak odnosno povratak mladih u Garešnicu.

     Vaš dosadašnji mandat obilježila su i velika ulaganja u cestogradnju i obnovu prometnica i nogostupa?

     Svako naše naselje i ulica moraju imati asfalt, a sve dotrajale ceste treba popraviti. To je danas standard, građanima je to važno i zato smo velika sredstva uložili u obnovu prometnica. Novac za to osigurali smo iz nacionalnih i europskih fondova, ali i iz gradskog i županijskog proračuna. Asfaltirane su ceste i nogostupi u Radničkoj ulici i odvojku Ulice bana Jelačića, odvojak Gupčeve ulice, odvojak Svačićeve ulice, makadamska cesta Kapelica – Dišnik, cesta kroz Veliki Pašijan, cesta na Kraki u Malom Vukojvu, Ulica 30. svibnja u Brestovcu, nogostup prema Ciglenici, pristupna cesta Poduzetničkoj zoni Kapelica, parkirališta kod stambenih zgrada u Brestovcu i Garešnici te kružni tok u Garešnici. Uskoro krećemo s daljnjom obnovom cesta, a prva na redu je Ulica kralja Tomislava uz novi dječji vrtić.

     Grad Garešnica proteklih godina značajna sredstva ulaže u obitelji i djecu, što kroz neposredne mjere, što kroz ulaganja u gradnju vrtića i obnovu škola?

     Uz ulaganja u razvoj poduzetništva to nam je prioritet. Privodimo kraju gradnju novog dječjeg vrtića i uskoro ćemo ga otvoriti čime ćemo riješiti problem s nedostatkom mjesta u postojećem vrtiću. Obnovili smo područne škole u Hrastovcu i Zdenčacu, a uz pomoć Županije i osnovne škole u Garešnici i Trnovitičkom Popovcu. Trenutačno se obnavljaju škole u Brestovcu i Kapelici, a obnovit ćemo i školu u Kaniškoj Ivi. Obnovili smo dječji vrtić u Brestovcu i uredili privremeni vrtić u garešničkom Hrvatskom domu. Osim toga isplaćujemo jednokratne pomoći za novorođenčad, sufinanciramo smještaj u vrtić, učenicima kupujemo školske bilježnice i drugi materijal, izdvajamo za školski prijevoz te osiguravamo učeničke i studenske stipendije. Mladim obiteljima dajemo i potpore za rješavanje stambenog pitanja. Sve su to mjere kojima želimo osigurati uvjete za ostanak mladih.

     Uz brigu za mlade obitelji i učenike niz gradskih projekata usmjeren je prema starijim i nemoćnim osobama?

     Radi se o četiri projekta koja smo realizirali u prošle tri godine. To su Zlatne godine, Pomoć u kući, We care i Zaželi. Svi ti projekti donijeli su i nova radna mjesta, a primjerice samo na programu Zaželi zaposlili smo 25 žena koje skrbe o stotinjak starih i nemoćnih osoba s područja Grada Garešnice. Svi su ti programi zaživjeli u cijelosti, donijeli su kvalitetniji život našim starijim sugrađanima i dobro su prihvaćeni kod korisnika. Želim istaknuti i da podupiremo rad umirovljeničkih udruga te da za umirovljenike s najnižim primanjima iz gradskog proračuna isplaćujemo božićnice.

     Gradska ulaganja u prigradska naselja?

     Naša politika je ravnomjeran razvoj svih mjesnih odbora i podizanje kvalitete života njihovih stanovnika To se vidi i po brojnim radovima koje provodimo u svim prigradskim naseljima. U sva smo naselja na području Garešnice prvi u županiji uveli LED rasvjetu, obnavljamo ceste i poljske puteve, uređujemo mjesne i vatrogasne domove, ribičke i lovačke kuće, groblja, mrtvačnice i parkirališta. Cilj nam je da svako naše selo ima asfalt, nogostup, vodovod, plin i kanalizaciju. Trenutačno gradimo vodovod u Dišniku, a mještanima ćemo osigurati besplatan priključak. U pripremi je i veliki projekt aglomeracije koji će mnogim našim selima donijeti vodovod i kanalizaciju. Želim naglasiti i činjenicu da cijene komunalne naknade i komunalnih usluga nismo mijenjali punih dvadeset godina te da smo i tu građanima maksimalno išli na ruku, a da su u isto vrijeme sve te usluge i servisi funkcionirali jako dobro. Također treba istaknuti da smo posložili jedan snažan tim koji čine gradska uprava, naša trgovačka društva i ustanove te veći dio Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Željko Starčevićem. Svi zajedno bili smo usmjereni na čitav niz novih projekata, aktivnosti i radova.

     Koliko u gradskom proračunu ima prostora za potporu udrugama?

     Gradske udruge financiramo u skladu s proračunskim mogućnostima i taj je iznos svake godine sve veći. Podupiremo vatrogastvo, sport, kulturno-umjetnički amaterizam, manifestacije u kulture. Također i udruge proistekle iz Domovinskog rata te humanitarne i druge udruge. Sa svima njima imamo vrlo dobru suradnju, a oni naš Grad predstavljaju na dostojan način. Grad izdvaja sredstva i za uređenje objekata tih udruga kao i za nabavku opreme poput gradnje vatrogasnih spremišta i nabavke vatrogasne opreme, održavanje i gradnju sportskih objekata i dr. Istaknut ću da trenutačno gradimo prostorije RK Garešnica koji u svojoj povijesti nije imao vlastiti objekt.

     Najznačajniji projekti čiju realizaciju možemo očekivati u narednom razdoblju?

     Gradski projekti na kojima trenutačno radimo i koji će uskoro biti dovršeni su izgradnja novog dječjeg vrtića, uređenje zgrade starog kina u Centar za posjetitelje, izgradnja šumske ceste u Kapelici, obnova bivše općinske zgrade, izgradnja sportskog objekta rukometnog kuba, gradnja reciklažnog dvorišta, obnova škole u Brestovcu te provođenje katastarske izmjere dijela katastarske općine Garešnica i izgradnja vodovoda u Dišniku. Osim rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava u planu su i asfaltiranje Vukovarske ulice, obnova ceste u Malom Pašijanu, gradnja kružnog toka na križanju kod hotela, kompletna obnova Nazorove ulice, obnova gradske knjižnice i čitaonice, dovršetak doma u Ciglenici, obnova Hrvatskog doma u Garešnici, uređenje gradskog parka na gajinskim livadama kod novog vrtića, uređenje sportskog parka i jezera Skresovi, izgradnja vodovoda i odvodnje u Hrastovcu, asfaltiranje ceste Dišnik – Velika Bršljanica te uvođenje priključka za širokopojasni internet svakom kućanstvu. Ovdje bih istaknuo i odličnu suradnju koji imamo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom državne imovine te Agencijom za plaćanja u poljoprivredi koji nam pružaju veliku potporu u radu.

     Koliko se koronakriza odražava na prihode gradskog proračuna?

     Prihodi su nam, slično kao i u drugim lokalnim jedinicama u Hrvatskoj, smanjeni za 25 do 30 posto. Usprkos tome iznašli smo novac za pomoć poduzetnicima i obrtnicima da lakše prežive krizu izazvanu pandemijom, a za tu svrhu utrošit ćemo sredstva koja su planirana za brojne manifestacije koje se nisu mogle održati. Kad smo kod pandemije posebno bih se zahvalio članovima gradskog Stožera Civilne zaštite na marljivom radu kao i Županijskom te Nacionalnom stožeru Civilne zaštite, zdravstvenim djelatnicima, svim udrugama i pojedincima koji su pomagali u borbi s koronavirosom, a posebno građanima koji su se odgovorno ponašali tijekom pandemije. Svima ujedno upućujem čestitku povodom Dana grada uz želju da se stanje što prije vrati u normalu i da nagodinu Dan grada obilježimo dostojnom proslavom na kojoj ćemo se svi okupiti.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas