Intervju: Predsjednik Gradskog vijeća Željko Starčević

  • Published in VIJESTI

          Željko Starčević (HDZ) predsjednik je Gradskog vijeća Garešnice, a tu dužnost obnaša u drugom uzastopnom mandatu. Predsjednik je garešničkog HDZ od 2006. godine, a inače je zaposlen kao pravnik u garešničkom Centru za socijalnu skrb. Gradsko vijeće Garešnice ima 17 vijećnika od toga vladajuća koalicija u kojoj su HDZ, HSLS i HSP ima 10 vijećnika odnosno apsolutnu većinu. Iza aktualnog saziva Gradskog vijeća polovica je mandata i to je bio povod za intervju s njegovim predsjednikom.

          Kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća Garešnice u prvoj polovici svoga mandata?

          Gradsko vijeće sastaje se u prosjeku pet puta godišnje. Moj zadatak je da kao predsjednik Vijeća brinem o provedbi programa rada Gradskog vijeća te da osiguram da svi vijećnici imaju jednak tretman i mogućnost da iznesu svoje mišljenje i stavove,  ali vodeći računa o dignitetu Gradskog vijeća, svih vijećnika te gradonačelnika i njegovih suradnika. Moram istaknuti i dobru suradnju s oporbom što se vidi i iz toga da većinu odluka uglavnom donosimo jednoglasno bez preglasavanja vodeći se u pritom interesom svih naših građana.

          Što je bilo u fokusu rada Gradskog vijeća u protekle dvije godine?

          Sudjelovali smo u artikuliranju svim potreba u našem gradu na temelju kojih se u konačnici donosi gradski proračun. S ciljem podizanje kvalitete života naših građana donijeli smo brojne odluke vezane uz gospodarstvo, socijalnu politiku, urbanizam, zdravstvo, školstvo, kulturu, brigu o mladima i umirovljenicima, ali i sva druga područja i mislim da se pomaci vide. Proračun raste iz godine u godinu zahvaljujući brojnim projektima. Grad je taj koji mora znati u kojem smjeru razvoja ide i što želi raditi, a Poduzetnički centar zajedno s gradskim službama to onda oblikuje kroz projekte.

          Koji su najveći problemi u Garešnici i prigradskim naseljima danas?

          Iako smo puno radili na poticanju poduzetništva kroz razne programe potpora, kroz izgradnju poduzetničkog inkubatora i tehno-parka te ulaganja u poduzetničku zonu mislim da još intenzivnije treba raditi na tome da se u Garešnicu privuče što više gospodarskih subjekata koji bi otvarali poduzeća i zapošljavali ljude i mislim da je to najveći problem ne samo Garešnice nego i drugih gradova i općina. Ali važan je i standard građana. Tu u prvom redu mislim na veće plaće koje su važan segment jer mladi ljudi da bi mogli osnovati obitelj i ostati u Garešnici moraju imati adekvatno plaćeno radno mjesto.

          Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik dolaze iz iste političke opcije. Koliko je to dobro za Grad?

          Smatram da je to dobro jer gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća trebaju imati dobru suradnju bez politikanstva što često nije slučaj u onim sredinama gdje nisu iz iste političke opcije te zbog toga trpi razvoj tih mjesta. Gradonačelnik, pročelnici i gradska uprava kvalitetno rade svoj posao, a to je vidljivo obzirom da se komunalna infrastruktura i svi drugi poslovi iz nadležnosti lokalne samouprave svakodnevno odrađuju u svim naseljima na području Grada. Suradnja je dobra i sa svim resornim ministarstvima na koje nastojimo prijaviti što više projekta i iskoristiti šanse koje nam se nude kroz europske fondove. Vrlo nam je važno što je iz redova aktualne gradske vlasti i današnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac koji dobro poznaje problematiku lokalne samouprave. Imamo dobru suradnju je i sa Županijom što je vidljivo iz obnove škola, doma zdravlja i izgradnje županijskih cesta na području Garešnice.

          Koliko često kontaktirate s građanima i na koji način osluškujete njihove probleme?

          Uloga predsjednika Gradskog vijeća nije samo da vodi sjednice Gradskog vijeća nego i da budem prisutan među građanima. Upravo zato čest sam gost na skupštinama svih naših udruga od vatrogasnih, kulturnih do sportskih. Tu razgovaram s građanima i osluškujem s kojim se problemima susreću stanovnici naših mjesnih odbora, mladi, gospodarstvenici, poljoprivrednici i drugi građani. Uvijek sam dostupan i stojim na raspolaganju kako bi pomogao da se neki od tih problema riješi.     

          Gradsko vijeće promijenilo je datum obilježavanja Dana Grada Garešnice i ove godine prvi put se obilježavanja 31. svibnja?

          O tome nismo odlučili na prečac. Vodili smo se time da Dan grada treba biti i dan svih naših sugrađana te da i oni mogu sudjelovati u svim manifestacijama koje će se održavati tim povodom, a to nisu mogli kad se Dan grada održavao u zimi. Ovo je ujedno i povratak tradiciji jer taj dan je i Marinje kada je Dan garešničke župe. Prije donošenja odluke kontaktirali smo sve udruge na području Grada i one su se o tome pozitivno izjasnile. Na sam Dan grada 31. svibnja održat će se svečana sjednica kada će se uručiti gradska priznanja, a razne manifestacije kojima ćemo obilježiti Dan grada održavat će se cijeli svibanj.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas