Potpore za djecu, učenike i mlade obitelji

  • Published in VIJESTI

     Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija proteklih je dana u svojem uredu organizirao nekoliko prijema povezanih s gradskim mjerama usmjerenim prema djeci, učenicima i studentima te mladim obiteljima koje su jedan od prioriteta u radu aktualne gradske uprave.

     Prvo je primio nove gradske stipendiste i njihove roditelje s kojima je potpisao ugovore o stipendiranju tijekom školovanja. Riječ je četvero učenika i troje studenata, a visina stipendije koju će primati iznosi mjesečno 300 kuna za učenike te 600 kuna za studente tijekom deset mjeseci u školskoj odnosno akademskoj godini. Cilj je ovih mjera, rekao je tom prigodom gradonačelnik Bilandžija, omogućiti lakše školovanje mladim darovitim učenicima slabijeg imovinskog statusa, a posebna želja je da se ti mladi ljudi nakon završetka školovanja vrate u Garešnicu i tu se zaposle te da u budućnosti svojim radom i znanjem doprinose razvitku ovoga kraja. Kroz tu mjeru Grad Garešnica godišnje stipendira 30-ak učenika i studenta kojima je jedina obveza da redovito izvršavaju svoje školske obveze.

     Posljednje dane stare godine gradonačelnik je iskoristio i za organizaciju prijema za novorođenčad i njihove roditelje. Roditeljima je na račune isplaćeno tisuću kuna jednokratne naknade koju Grad Garešnica isplaćuje za svako novorođeno dijete, a na prijemu su im uručeni i prigodni paketi u vrijednosti od 400 kuna. Darivane bebe u ovom, posljednjem darivanju u 2018. godini, bile su Mia, Eva, Matija, Eric, David i Dorijan. Na godišnjoj razini Grad Garešnica isplati 70 do 80 naknada.

     Također je upriličen prijem i potpisivanje ugovora s mladim ljudima koji su tek zasnovali obitelji i kojima je potrebna pomoć u rješavanju stambenog pitanja, bilo za kupovinu kuće ili stana ili za uređenje stambenog prostora u kojem žive. Tu je demografsku mjeru Grad Garešnica u prošloj godini uveo prvi puta i za nju u proračunu osigurao 50 tisuća kuna s tim da će se taj iznos narednih godina i povećavati. Svaka od sedmero mladih obitelji, koliko ih se javilo na natječaj, dobila je potporu od oko sedam tisuća kuna. Iznos nije velik, no za sada je u okviru proračunskim mogućnosti, a mladim je obiteljima itekako dobrodošao.    

     Naposljetku recimo i to da je posljednji u nizu prijema organiziranih koncem prošle godine gradonačelnik Josip Bilandžija upriličio za obrtnike, poduzetnike i poljoprivrednike koji su se javili na javni poziv Grada Garešnice za dodjelu potpora. Tom prigodom s njima su potpisani ugovori, a kako je rečeno, gradske potpore su dobili svi oni koji su se javili na javni poziv i to u punom iznosu kojeg su zatražili, a najviše zahtjeva odnosilo se na kupnju novih strojeva i opreme. Grad je za tu svrhu osigurao više od 130 tisuća kuna, a potpore su iznosile do maksimalno deset tisuća kuna po korisniku.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas