Važne obljetnice hrvatskog domobranstva

  • Published in VIJESTI

     Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Ogranak Garešnica prigodnom svečanošću u hotelu Garić u Garešnici obilježila je 150. godišnjicu domobranstva, 100. obljetnicu prosinačkih žrtava i 27. godišnjicu domobranstva kao pričuvnog sastava Hrvatske vojske. Svečano obilježavanje važnih obljetnica počelo je svetom misom koju je u garešničkoj župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije služio vlč. Josip Vavrik. Nastavljena je svečanom sjednicom na kojoj su uz članove udruge nazočni bili i predstavnici drugih braniteljskih udruga, izaslanik Sabora i Vlade RH državni tajnik Velimir Žunac, čelnici županijske Policijske uprave te gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, njegovi zamjenici Željko Rijetković i Goran Cupek te brojni drugi uzvanici.

     Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik udruge Mirko Mihalinac, a nazočnim gostima prvo se obratio počasni predsjednik garešničkog Hrvatskog domobrana Tomo Torčić, živući pripadnik Domovinske vojske, koji je govorio o ulozi domobranstva od njegova osnivanja 1868. do 1945. godine. Mirko Mihalinac podsjetio je da je udruga osnovana u ožujku 1992. godine i da djeluje na području Garešnice i općina Hercegovac, Velika Trnovitica i Berek. Od tada do danas obilježila je mnoga grobišta i otkrila spomen ploče s imenima poginulih i ubijenih žrtava, uglavnom Hrvata i pripadnika Domovinske vojske, tijekom drugog Svjetskog rata i poraća od strane partizansko-komunističkog terora. Trenutačno su u tijeku, naglasio je Mihalinac, izvidi radi ekshumacije grobišta kod mjesnog groblja u Tomašici te radi označavanja grobišta u Kostanjevcu, Gornjoj Garešnici i Garešnici. Sudjelovali su u pisanju nekoliko knjiga, a ove godine za Dan grada dobili su Povelju Grada Garešnice povodom 25. godišnjice udruge. Osim toga Mirko Mihalinac govorio je i o počecima Domovinskog rata, stvaranju domobranskih postrojbi i njihovom učešću u borbenim akcijama. Prvi zapovjednik Domobranstva Hrvatske vojske, posjetio je, bio je general Zvonimir Červenko.

     Garešnički Hrvatski domobran danas ima 70-ak članova, uz pomoć Grada svake godine organizira odlazak na komemoraciju u Bleiburg, a prve aktivnosti koje ih očekuju u idućoj godini su postavljanje spomen obilježja u Hercegovcu i Kajgani. U nastavku svečanosti svim zaslužnim za rad udruge uručene su povelje, a prigodnim riječima nazočnima su se obratili državni tajnik Velimir Žunac i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas