Tukara osvojio srebro na Matematičkoj olimpijadi

  • Published in VIJESTI

     Da Hrvatska nema samo odlične nogometaše, već da se na svjetskoj sceni možemo podičiti i vrhunskim matematičarima dokazala su to prošli tjedan na Međunarodnoj olimpijadi u Rumunjskoj šestorica mladih hrvatskih matematičara među kojima je i Garešničan Tadej Petar Tukara. Oni su na tom najprestižnijem svjetskom matematičkom natjecanju, koje je ove godine održano u rumunjskom gradu Cluju od 3. do 14. srpnja, u konkurenciji gotovo 600 učenika iz 107 država svijeta osvojili četiri srebrne i jednu brončanu medalju. Srebrne medalje uz Garešničana Tadeja Petra Tukaru osvojili su srednjoškolci Ilja Uzelac, Ivan Novak i Marin Varivoda. Brončanu medalju osvojio je Petar Nizić-Nikolac, a u hrvatskoj je ekipi bio i Borna Šimić. U ekipnom poretku, ekipa Hrvatske je zauzela 22. mjesto. Prvo mjesto osvojila je ekipa SAD-a, druga je bila Rusija, dok je ekipnu broncu uzela Kina.

     Garešnički olimpijac Tadej Petar Tukara nedavno je završio poznatu zagrebačku XV. gimnaziju i od jeseni će krenuti na Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Srebro iz Rumunjske najveći mu je uspjeh na svim matematičkim natjecanjima na kojima je sudjelovao, a dosad je već osvojio zlato na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Litvi, zlatnu ekipnu medalju na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji gdje je osvojio i pojedinačnu broncu, a brončani je bio i na Međunarodnoj olimpijadi metropola.

     -Tri tjedna prije Olimpijade svakodnevno smo se pripremali, a s nama su osam sati dnevno radili bivši natjecatelji sada studenti i asistenti na fakultetima iz Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“. Prva dva dana u Rumunjskoj smo se odmarali kako bi što spremniji ušli u natjecanje. Uslijedila su dva dana ispita, svaki dan po jedan ispit od 4,5 sata, a preostala dva dana su nas ocjenjivali. Poseban doživljaj imali smo zadnji dan putujući javnim prijevozom na završnu ceremoniju. Naime, u isto vrijeme kad i Olimpijada odigravala se i završnica Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Zbog hrvatskog grba na majicama koje smo nosili ljudi su prepoznali da smo Hrvati te su nam prilazili, pozdravljali nas, čestitali na odličnim igrama hrvatskih nogometaša i željeli nam sreću u finalu, a na samoj ceremoniji prišli su nam članovi singapurskog tima i rekli da navijaju za Hrvatsku – prisjeća se dojmova s Matematičke olimpijade Tadej Petar Tukara.

     Posebna potpora u školovanju i natjecanjima, kaže Tadej Petar, su mu otac Josip i majka Marija te sestre Edita i Terezija. U slobodno vrijeme igra šah, staru kinesku igru Go, a kao i svi mladi voli računalne igrice i druženja s prijateljima. Vjeruje da mladi imaju budućnost u Hrvatskoj i nada se da će poslije studija naći posao u svojoj zemlji.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas