Dan branitelja i obljetnica 1. satnije ZNG Garešnica

  • Published in VIJESTI

     Povodom 27. godišnjice osnutka 1. satnije ZNG 91 Garešnica u Kajgani je prošlog četvrtka na dan osnivanja te satnije održan Sabor Kluba veterana Domovinskog rata, udruge u kojoj su okupljeni branitelji koji su bili u njenom sastavu, a riječ je o dragovoljcima s područja Grada Garešnice i općina Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica. Prva satnija ZNG 91 Garešnica, podsjetio je predsjednik Kluba veterana Miroslav Mihatović, osnovana je po zapovjedi tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja 28. lipnja 1991. godine i tada je bila u sklopu 56. samostalne bojne Kutina. Brojila je 120 ljudi, a kroz nju je prošlo 180 branitelja. U ratnim operacijama bila je ispomoć policiji i sudjelovala je u obrani Hrvatske na pakračkom i daruvarskom ratištu te prilikom osvajanja radio relejnog centra agresorske JNA na Humci na Moslavačkoj gori.

          Članovi Kluba veterana 1. satnije, kako je rečeno, u narednom razdoblju nastavit će s obilježavanjem važnih obljetnica i datuma pogibije garešničkih branitelja, surađivat će i dalje sa svim drugim braniteljskim udrugama te raditi na promicanju istine o Domovinskom ratu i ulozi 1. satnije u njemu kroz predavanja učenicima te uređenje spomen sobe u Garešnici. Na svečanosti su uz branitelje nazočni bili i predstavnici Grada Garešnice, a gradonačelnik Josip Bilandžija braniteljima je uputio čestite povodom važne obljetnice te riječi podrške i ohrabrenja poručivši im da čuvaju jedinstvo koje su imali 1991. godine. Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Miroslav Gerstner želeći naglasiti važnost datuma osnivanja Prve satnije podsjetio je da se upravo Dan branitelja u Garešnici obilježava na taj datum s tim da se uvijek pomiče na prvu subotu.

     Tako je bilo i ove godine pa je Dan branitelja Grada Garešnice i Općina Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica obilježen u subotu 30. lipnja. U nazočnosti branitelja, predstavnika lokalnih vlasti i brojnih građana kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Nazorovoj ulici u Garešnici zapaljene su svijeće i položeni su vijenci. Održan je mimohod branitelja ulicama Garešnice do župne crkve u kojoj je misu služio vlč. Josip Vavrik. Poslije mise na gradskoj je tržnici bilo postrojavanje branitelja, a potom i domjenak za sve sudionike te druženje uz glazbu.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas