GRAD GAREŠNICA U PROVEDBI PREKOGRANIČNE SURADNJE

  • Published in VIJESTI

Početkom ovog ljeta Grad Garešnica je započeo sa dvije provedbe prekogranične suradnje u sklopu Interreg IPA – CBC - Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Cilj prekogranične suradnje usmjeren je na rješavanje zajedničkih izazova koji su zajednički identificirani u pograničnim regijama, poput loše dostupnosti, neodgovarajućeg poslovnog okruženja, socijalne problematike, onečišćenja okoliša, sprečavanja rizika, negativnih stavova prema građanima susjednih zemalja te bi cilj trebao biti iskorištavanje neiskorištenih potencijala rasta u pograničnom području, uz istovremeno jačanje suradnje u svrhu općeg usklađenog razvoja Unije.

Bili su raspisani pozivi na dostavu projektnih prijedloga za četiri prioritetne osi programa: u područjima socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštite okoliša, doprinosa razvoju turizma i jačanju konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja. Grad Garešnica je kao projektni partner aplicirao na dvije osi – za socijalu i turizam, a Lokalna razvojna agencija –Poduzetnički centar Garešnica, kojoj je Grad osnivač, je aplicirao kao projektni partner na os koja se tiče razvoja poslovnog okruženja. Sva tri projekta su prošla, te smo zajedno sa svojim projktnim partnerima sada u provedbi istih.

Gradonačelnik Josip Bilandžija potpisao je ugovore o prekograničnoj suradnji i partnerske sporazume i početkom lipnja krenule su provedbe dva projekta prekogranične suradnje koju provodi Grad.Početkom srpnja krenut će povedba i trećeg, kojeg provodi Poduzetnički centar Garešnica.

Projekt „WE CARE – Ageing with Dignity and Respect“ – „MI BRINEMO – starimo dostojanstveno i s poštovanjem“ provodi se u suradnji sa slijedećim partnerima: Humanitarna organizacija Caritas Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Caritas Barske nadbiskupije (Crna Gora), Grad Lipik (RH) i Grad Garešnica (RH). Projekt je ukupne vrijednosti 690.623,50 €, od čega je Grad Garešnica zastupljen sa 181.215,50 €. Za projekt koordinatoricu za Grad Garešnicu imenovana je Romana Fezi Martinić. Projekt će kroz uređenje prostora za dnevni boravak za starije osobe i niz aktivnosti vezanih kako za očuvanje zdravlja, tako i za kvalitetnije provođenje vremena, bitno poboljšati uvjete živote naših starijih sugrađana.

Drugi projekt Grada Garešnice vezan je za razvoj turističke infrastrukture na području Grada. Naziv projekta je „HERITAGE ROUTE – From Trappists to Border guards“ - „Put baštine – od trapista do graničara), a provodi se u suradnji sa slijedećim partnerima: Humanitarna organizacija Caritas Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Grad Lipik (RH) i Grad Garešnica (RH). Ukupna vrijednost projekta je 707.667,08 €, od čega je Grad Garešnica zastupljen sa 225.992,90 €. Za projektnu koordinatoricu ispred Grada Garešnice imenovana je Sanja Bogdan Pavlović. Projekt ima za cilj uspostaviti 116 km dug prekogranični turistički put, od Banja Luke kroz Lipik do Garešnice, te na tom putu očuvati, urediti i obnoviti neke elemente kulturne, povijesne i prirodne baštine.

Treći projekt prekogranične suradnje koji će biti reliziran na području grada Garešnice odnosi se na razvoj poduzetništva. Naziv projekta je "Invest in LOG" (Investirajte u Lipik, Orašje i Garešnicu“) i nastoji podržati poduzetnike kroz edukaciju, infrastrukturu i umrežavanje. Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 €, od čega je Grad Garešnica zastupljen sa 220.649,97 €. Projekt provodi naša Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Garešnica, a za projektnu koordinatoricu imenovana je Anamarija Župančić.

Od 164 pristigla prijedloga po Prvom pozivu za Interreg IPA – CBC odabran je 21 prijedlog, a u tri projekta sudjeluje i Grad Garešnica. Obzirom da je naš Grad prvi puta bio aplikant na natječaju za prekograničnu suradnju, ponosni smo što su sva tri prijedloga projekta prepoznata kao kvalitetna i što su nam dodijeljena EU sredstva za realizaciju istih.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas