Proračun u malom - Vodič za građane

  • Published in VIJESTI

Drage sugrađanke i sugrađani !!

U želji da Vam što više približimo funkcioniranje Gradske uprave, projekte koje smo realizirali ili započeli u protekloj godini, ali i brojne projekte i aktivnosti koje želimo uspješno odraditi u 2016. godini, predstavljamo Vam ovaj PRORAČUN U MALOM.

Proračun je temeljni financijski akt svake jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grada Garešnice. U njemu se planiraju i raspoređuju sredstva za komunalnu infrastrukturu, dječji vrtić, javnu vatrogasnu postrojbu, knjižnicu i čitaonicu, kulturu, tehničku kulturu, sport, vatrogastvo, turizam, ali isto tako i za poduzetnike, poljoprivrednike, učenike i studente koje stipendiramo, rodilje, socijalu i mnogo toga drugog…

Proračun Grada Garešnice za 2016. godinu planiran je u iznosu od preko 33 milijuna kuna. Kako su planirani prihodi i primici, ali isto tako i kako su planirani rashodi Proračuna, možete vidjeti u dijelu koji slijedi.

Iza nas je jedna uspješna proračunska godina, u kojoj je izvršenje proračuna premašilo 23 milijuna kuna. Iako nas to ne može u potpunosti zadovoljiti, treba jasno naglasiti da je to najveći realizirani proračun u povijesti Grada Garešnice !! Radi se zapravo o mnoštvu uspješno apliciranih projekata, koji su u proračun donijeli sredstva iz vanjskih izvora.

I to u godini kada nije bilo prodaje gradske imovine u velikim, milijunskim iznosima i u godini kad su nam se osjetno smanjila sredstva od poreza na dohodak. Nije nevažno naglasiti i činjenicu kako je Grad mnogo likvidniji nego proteklih godina, a podsjećam Vas da cijene komunalne naknade i komunalnih usluga nismo povećavali već godinama, a građanima smo maksimalno išli na ruku kod legalizacije s oslobađanjima ili minimalnim zakonskim iznosima. I još jedna važna činjenica - Garešnica jedan od rijetkih gradova koji nema baš nikakvih zaduženja u obliku kredita ili jamstava !!

U 2015. godini uspješno smo odradili projekte rekonstrukcije nogostupa u Graničarskoj ulici u Garešnici, izgradnju kuće oproštaja u Tomašici, završili smo II. fazu izgradnje mjesnog doma u Kajgani, a radilo se i u drugim mjesnim domovima i naseljima. Pri samom kraju godine, odrađeni su i radovi na obnovi fasade Hrvatskog doma u Garešnici.

U tijeku su radovi na izgradnji infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kapelica, rekonstrukciji nogostupa u Garešničkom Brestovcu, a vrlo skoro krećemo i s projektom modernizacije javne rasvjete šest najprometnijih ulica u Garešnici, gdje ćemo postaviti energetski mnogo učinkovitiju LED rasvjetu.

Tijekom 2016. godine planirali smo čitav niz kapitalnih projekata i to na cijelom gradskom području, čime nastavljamo s prepoznatljivom strategijom ravnomjernog razvoja čitavog Grada Garešnice. Prije svega, želimo dovršiti sve započete projekte, a odmah zatim usmjeriti se na i one nove - izgradnju novog dječjeg vrtića, rekonstrukciju knjižnice i čitaonice, izgradnju komunalne infrastrukture u naseljima gdje ista još ne postoji, modernizaciju prometnica, nogostupa i javne rasvjete na kompletnom gradskom području, obnovu mjesnih domova itd. itd.

Osim u kapitalne projekte, ulagat ćemo sredstva i za buduće projekte i aktivnosti, a u nadolazećoj godini ćemo dovršiti projektnu dokumentaciju za modernizaciju knjižnice i čitaonice, te objekt „starog kina“ kojem želimo dati kvalitetniji smisao i funkcionalnost. Također, financirat ćemo i elaborat „Prometno uređenje Grada Garešnice“, kojim ćemo pokušati dugoročnije riješiti prometne probleme na gradskom području, ali isto tako dobiti i podlogu za javljanje na natječaje iz fondova Europske unije, koji će biti raspisivani za modernizaciju lokalnih nerazvrstanih cesta i nogostupa.

Želja nam je ovim vodičem što jednostavnije i razumljivije pokazati što smo odradili i što planiramo raditi, koji su to strateški ciljevi i projekti, te kojim smjerom želimo da se naš grad razvija. Cilj nam je da upravo Vama, našim sugrađankama i sugrađanima, budemo što dostupniji, kako bismo u još većoj mjeri bili Vaš učinkovit javni servis.

Proračun u malom - vodič za građane možete preuzeti u kategoriji "Gradski proračun" ili klikom ovdje.

Gradonačelnik
Velimir Žunac

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas