U Tomašici osnovan KUD Seljačka sloga

  • Published in VIJESTI

     Tomašičani su osnovali Kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga. Na osnivačkoj skupštini u mjesnom domu u nazočnosti brojnih mještana i gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžije za predsjednicu KUD-a izabrali su Jasnu Kostanjšek, zamjenicu predsjednice Antoniju Severović, tajnika Tomislava Severovića i blagajnicu Maju Puhović Topčić. Uvodno je govorila Anita Miljanović i među ostalim naznačila:

     - Počeci tomašičkog folklornog amaterizma vežu se uz kulturne i prosvjetne aktivnosti u okviru ogranka Seljačke sloge koji djeluje od 1925. godine. Uloga ogranka bila je čuvanje hrvatskih tradicijskih vrijednosti, ponajviše izvornih pjesama, plesova i običaja. Tomašica je među prvima u Hrvatskoj, a već 1927. godine imala pjevački zbor Bršljan koji je nastupio na smotri u Zagrebu u velikoj dvorani Industrijske palače s ukupno 22 zbora iz Hrvatske pred dvije tisuće gledatelja. Tomašički tamburaši imali su zapažene nastupe 1928. godine i bili su rame uz rame s tamburašima Hrvatskog sokola iz Novske, Ogulina, Križevaca i Zagreba - rekla je Miljanović i dodala:

     - U radu tomašičkih pjevačkih i folklornih društava bilo je lijepih ostvarenja, ali i zastoja i prekida. No, uvijek bi se vraćali na scenu. Početkom sedamdesetih godina oživio je rad KUD-a Seljačke sloge i Tomašičani su opet zapjevali i zaplesali na lokalnim pozornicama, ali i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Tada, a i danas glavna je zadaća bila sačuvati bogatu folklornu baštinu, običaje i nošnje. Inicijativa za ponovno obnavljanje rada KUD-a među našim građanima dobro je prihvaćena i oni će taj rad poduprijeti. Moramo pomoći ljudima koji će na amaterskoj osnovi, s puno entuzijazma, stati na čelo društva i raditi na obogaćivanju kulturnog života. Vjerujemo da će taj rad pomoći i Grad Garešnica i Bjelovarsko-bilogorska županija – kazala je.

     Skupštini su nazočili i amaterski kulturni radnici Romana i Vjekoslav Martinić iz Garešnice koji su ponudili pomoć u radu novog KUD-a. Prigodno su govorili tomašični župnik vlč. Kristijan Bogdan i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, a on je čestitao entuzijastima na osnivanju društva i obećao im potporu u radu.

GRAD GAREŠNICA

  • Vladimira Nazora 20A
  • 43280 Garešnica
  • MB: 02555000
  • OIB: 58382750026
  • IBAN: HR5824020061811900008

 

INFO KONTAKTI

  • Tel: 043 675 930
  • Faks: 043 531 568
  • E-mail: grad@garesnica.hr
  • E-mail: gradonacelnik@garesnica.hr

Službenik za zaštitu osobnih podataka

Kako do nas